Executeur en vereffenaar
Om de nabestaanden niet op te zadelen met de afwikkeling van uw nalatenschap, kunt u een executeur aanwijzen. Dit moet in een testament. In het testament kunt u ook de bevoegdheden van de executeur vastleggen. De executeur zorgt voor de uitvaart en voor de aangifte Erfbelasting en voldoet de schulden van de nalatenschap. Ook kan een executeur benoemd worden tot bewindvoerder. Hij of zij houdt dan de controle over het vermogen van de nalatenschap voor de erfgenaam en kan voor de uiteindelijke verdeling zorgen.
Het aanstellen van een professionele executeur heeft veel voordelen. U voorkomt onenigheid onder nabestaanden en u weet zeker dat iemand met kennis van erfrecht er alles aan doet om de zaken duidelijk, netjes en definitief af te handelen.
Wat zijn de werkzaamheden van een executeur?
Een executeur regelt uw uitvaart en verzorgt alle praktische en zakelijke belangen van uw nalatenschap. Al uw wensen hieromtrent kunt u weer aangeven in het levensdossier. Zo weet u wat er gebeurt met u en uw nalatenschap. Bovendien kunt u erop vertrouwen dat uw uitvaart plaatsvindt zoals u dat wilt.
Even nog wat werkzaamheden op een rij:
· Contact opnemen met de uitvaartbegeleider en het regelen van de uitvaart;
· Het beheren van uw nalatenschap;
· Het betalen van eventuele schulden en het innen van vorderingen;
· Het opzeggen van eventuele contracten en of abonnementen;
· Het opzeggen van de huur of het verzorgen van de verkoop van de woning;
· Het leegruimen van de woning;
· Het opstellen van een boedelbeschrijving;
· Het regelen van alle financiële zaken, waaronder de aangifte Inkomsten- en Erfbelasting;
· Eventueel het verdelen van de nalatenschap.
Als executeur kan ik zelfstandig optreden maar ik kan ook een andere, door u aangestelde executeur begeleiden/adviseren. Als u zelf als executeur bent aangesteld en de werkzaamheden te zwaar vindt, dan kan ik met een notariële volmacht ook deze werkzaamheden van u overnemen of de aangifte Erfbelasting voor u verzorgen.